Σγουράκης Γίωργος

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Γιώργος Σγουράκης
Πολιτικός Επιστήμων, Παραγωγός - Σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1946. σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο, δημοσιογραφία και σκηνοθεσία κινηματογράφου.
Ασχολήθηκε αρχικά με τη δημοσιογραφία. Στο ραδιόφωνο επί σειρά ετών ασχολήθηκε με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και από το 1977 αφοσιώθηκε στη δημιουργία τηλεοπτικών εκπομπών.
Ιδέα και δημιουργία του είναι η σειρά των αυτοβιογραφικών ταινιών, εκπομπή «Μονόγραμμα» η οποία προβάλλεται στην ΕΡΤ – ΕΤ 1 από το 1982, με 210 καταγραφές προσώπων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας. Το «Μονόγραμμα» έχει αποκληθεί από τον τύπο ως το «εθνικό αρχείο» του τόπου μας.
Οι άλλες τηλεοπτικές εργασίες του αφορούν την καταγραφή του ελλαδικού χώρου με τις σειρές: «Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη» 60 εκπομπές, «Η άλλη Ελλάδα» 45 εκπομπές και «Αυτή είναι η Κρήτη» 40 εκπομπές.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο στο έργο του αποτελούν οι βιογραφικές ταινίες: «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Στρατηγός Μακρυγιάννης», «Νίκος Καζαντζάκης», «80 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σεφέρη», «Κωνσταντίνος Καραμανλής» κ.α.
Αυτοβιογραφικές ταινίες – ντοκουμέντα είναι: «Οδυσσέας Ελύτης», «Γιάννης Ρίτσος» και η πρόσφατη 5ωρη ταινία «Μίκης Θεοδωράκης – κινηματογραφική αυτοβιογραφία, ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του».
Η ταινία του «Θεόφιλος», σε κείμενα Οδυσσέας Ελύτης και σκηνοθεσία Γιώργου Καριπίδη πήρε το Α΄ Βραβείο του κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1979 και βραβεύτηκε σε άλλα Φεστιβάλ όπου προβλήθηκε.
Ιδιαίτερη ακόμα παρουσία με το έργο του αποτέλεσε η σειρά εκπομπών «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» με τον καθηγητή γλωσσολογίας και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη.
Σήμερα συνεχίζει τη σειρά «Μονόγραμμα» στην ΕΤ-1 και παράλληλα στον 9,84 πραγματοποιεί την εκπομπή «Ντοκουμέντα» κάθε Σάββατο στις 2μμ. με τα ηχητικά ντοκουμέντα από το τεράστιο αρχείο του.
Είναι Πρόεδρος του «Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου – Τηλεόρασης» και Πρόεδρος του «Αρχείου Κρήτης». Διετέλεσε Πρόεδρος της ιστορικής «Παγκρητίου Ενώσεως» (1996-1999), του μεγαλύτερου σωματείου στην Ελλάδα με 65.000 μέλη.

 

 

 

 

 

ΡιζίτηςΜυσταγωγοίΡιζίτικαετοιμολογίαχοροίΣυνεργαζόμενοι ΣύλλογοιΣημαντικοί ΚρήτεςεκδόσειςΜελετητέςήρωεςΜουσικά όργαναΣλυνδεσμοιΧορηγοίεπικοινωνίαΚρητικά έθιμαΤοπίαΚαταγωγήΕπιστροφή στην αρχική σελίδααναζήτηση
Επιμενίδης.... Μάρκος Μουσούρος Ρουσσέτος Σγουράκης Γίωργος
Έθιμα Σφακίων Κρήτης Κυδώνι
Λεξικό Γιανναράκη 1876 Λεξικό Παπαγρηγοράκη 1956